Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A (Techniek Radio/TV)

door kris @, Gent België, 03.05.2021, 18:52 (13 dagen geleden) @ RichardvD
Bewerkt door kris, 03.05.2021, 19:17

Wat ik er nu van denk te begrijpen is dat de antenne de verschillende frequentie's uit de lucht oppikt en deze signalen moet je gaan filteren zodat je de gewenste signalen in het FM bereik overhoudt. De antenne signalen komen als eerste op pin 2 binnen, vandaar dat ik zou verwachten hier de 87.5-100MHZ te zien.

Ik probeer een beetje te begrijpen welk signaal ik op welke aansluiting zou moeten verwachten. Misschien is het mogelijk om dit iets te verduidelijken?

Het antennesignaal is nog veel te klein om met de scoop zichtbaar te maken in de tuner. na de tuner volgt nog een belangrijk stuk van de radio, mf , daar wordt het signaal opgekrikt van 100µV (of zoiets) tot bijna luisterniveau.

de locale oscillator meet je uiteraard wel. en Die zie je zowat overal, ook daar waar je het niet verwacht. dat ligt ook aan de scoop probe. het massa-lusje van de scoop werkt bij 100MHz evengoed als een H-probe en pikt de locale oscillator dus gretig op. zet de tip maar eens ergens op het tunerblik terwijl de massaclip 2 cm verder op dat zelfde tuner blik zit en vertel eens wat je meet.

vergeet ook niet dat een klassieke probe een grote invloed uitoefent bij 100MHz. zodra je die op een pin van de ECC85 prikt die iets met de oscillator te maken heeft zal de frequentie veranderen. (de methode met de tweede radio is beter om even de frequentie van de locale oscillator te bepalen)


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum