Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A (Techniek Radio/TV)

door kris @, Gent België, 09.05.2021, 20:53 (1044 dagen geleden) @ RichardvD
Bewerkt door kris, 09.05.2021, 21:40

De andere radio was een Philips B5X43A en hier had ik inderdaad ook geen reactie. De tip om alles afzonderlijk te gaan bouwen die ga ik volgen. Had hier ook al aan lopen denken en dat is volgens mij het beste om te doen.

Jij maakt in jouw ontwerp gebruik van een varicap, in het ontwerp van Ben zit een gewone 1N4148. Zou dit nog een verschil kunnen maken?

Nee, ik maak net geen gebruik van een varicap maar een simpele 1Nxxx die als varicap (mis)gebruikt wordt. (en Ben volgt dat idee in zijn miniatuurversie)
de reden om geen "echte" varicap te gebruiken was dat het geen standaardrommelhoekje onderdeel is en vrij moeilijk te verkrijgen. En het doel was een testtoestelletje bouwen waar nu eens niets exotisch inzit en dus iedereen kan nabouwen op een luie zondag. Met een gewone diode gaat het ook, als de LF modulatie/stuurspanning maar hoog genoeg is. vandaar de Dippy (of fazeverschuivingsoscillator) met 9 VPP output.

de 10,7 MHz oscillator zelf is maar één tor en wat onderdelen. bouw eerst die eerst en controleer met de scoop of die loopt en bouw dan verder. We zijn allen wel eens verstrooid en een foutje is zo gebeurd. hoe kleiner het deelstukje, hoe makkelijker te vinden welke draad er verkeerd zat. (en soms kijk je daar 1000 keer over, ik ken dat maar al te goed...)
Voeg er eerst de buffer /uitgang aan toe en controleer of 10,7Mhz aan de uitgang.
bouw dan de LF oscillator, test even apart en voeg die dan toe.


10,7MHz is voor de gebruikte transistor niet echt hoog, dus eerst bouwen op AM als test is niet echt een noodzaak. Tevens worden alle onderdelen dan een pak groter in waarde en volume.

de volhouder haalt het :-)

nog een tip. Je kan de 9é harmonische van de 10,7 Mhz oscillator ook ontvangen op de FM band (van een werkende radio), op 96,3MHz, als je de oscillator dicht bij de antenne ingang houdt. Zo weet je ook zonder scoop dat die wel degelijk oscilleert.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum