Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A (Techniek Radio/TV)

door kris @, Gent Belgiƫ, 10.05.2021, 00:35 (1044 dagen geleden) @ RichardvD


Ik had net even iets opgebouwd op een experimenteerprint en kwam toen niet hoger dan 472 KHZ. Ergens kijk ik inderdaad overheen, heb besloten om morgen alles los te solderen en ieder onderdeel te testen alvorens ik het opnieuw opbouw. Ik heb een spoel van 15uH en heb hiervoor berekend dat ik een C van 14.74pF nodig heb voor de 10.7MHZ.


er zit iets fout met je spoel. de waarde van de condensator zover verlagen (door extrapolatie van de note van Ben, als ik het goed doorheb), dat komt niet goed. Het moet een "Clapp" oscillator blijven. Blijf zo dicht als mogelijk bij de 220pF in serie.

Wat is de oorsprong van de spoel? Aan de basis ligt een FM if spoeltje te gebruiken uit afbraak/sloop toestel, net omdat je dan geen problemen hebt met dit item.

Ferrieten bestaan er in vele soorten en vaak weet je achteraf niet meer voor welke frequentie het is geoptimaliseerd. door een 10,7 MF spoel als donor te gebruiken weet je zeker dat je goed zit. was de donor een AM MF trafo dan kan het zijn dat het helemaal niet werkt.(hangt af van het materiaal, maar vaak is dat ijzerpoeder, en dat gedraagt zich bij 10,7 MHz als een nagel..).

heb je geen FM radio in de sloop, een IF trafo van een tv kan ook. (allemaal getest :-) )

Als ik een toestel sloop schrijf ik op de bandfilters gewoon AM of FM of TV of Horizontal (15625) . weet je achteraf waar ie nog bruikbaar voor is.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum