indirect versus direct verhitte buizen (Techniek Overig)

door gerard ⌂ @, Zeist, 12.10.2024, 12:09 (4 dagen geleden) @ Herm Willems
Bewerkt door gerard, 12.10.2024, 12:16

Hmmm, interessant Evert-Jan. Bij dubbelfasige netgelijkrichters kwam het eigenlijk helemaal niet zo vaak voor dat er een verbinding was tussen kathode en gloeidraad. Even door een MK-buizenboek gebladerd. Dan vind ik: GZ32 en 34, 5V4, 5Z4 en 83V. Handje vol dus.
De vraag is: waarom deden fabrikanten dat eigenlijk bij genoemde pitten? Ik kan geen enkel voordeel van die constructie bedenken. Of viel dat, om wat voor reden dan ook, onder de categorie voedingstrafofabrikantje pesten?

Bij sommige buizen zat die verbinding niet in de buis, maar moest je als constructeur die wel leggen in de schakeling. John schrijft dit bv op de pagina over de EZ4:
https://www.hupse.eu/radio/tubes/EZ4.htm
Hier lijkt dus wel de gloei-kathode spanning een kritiek punt te zijn.

Het voordeel van een indirect verhitte 6,3V gelijkrichter lijkt natuurlijk evident, dat je maar 1 gloeiwikkeling nodig hebt. Alleen bij die EZ buizen gaat dat dus helemaal niet op, omdat de gloeispanning weliswaar gelijk is aan de andere buizen, maar op verschillend potentiaal dus alsnog aparte wikkeling. Vandaar mijn idee dat radiofabrikanten geen voordeel zagen in die EZ1, 2, 3 en 4 en gewoon de AZ types bleven gebruiken.

De blijvende noodzaak van een extra wikkeling zal de winsten van de voedingstransformatorfabrikanten tot ongekende hoogten hebben opgedreven dus het voedingstrafofabrikantengilde zal hier best blij mee geweest zijn.

Ik heb de EZ2 wel eens in een meetapparaat gezien de Philips GM2884
https://webspace.science.uu.nl/~tel00101/FotoAlbum/RadioCorner/Sets/Phi2884.htm
en de EZ3 in een Franse radio:
https://webspace.science.uu.nl/~tel00101/FotoAlbum/RadioCorner/Sets/Bfr38.htm
Die ik ook al 25 jaar niet meer heb…. Ik vond het een obscuur pitje toen! Helaas weet ik niet meer echt of er een aparte gloeiwikkeling voor deze buis was (denk het niet). Twee 1N4007 diodes in een P-huls solderen was toen mijn eerste replicabuis-project.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum