indirect versus direct verhitte buizen (Techniek Overig)

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 18.10.2024, 20:52 (4 dagen geleden) @ Onno

De PCL82 met 16V gloeispanning is natuurlijk een geval apart, maar een ECL82 kan hier helemaal niet omdat de kathode op +175V staat (en hoger kort na inschakelen) en hij maximaal 100V tussen kathode en gloeidraad mag hebben.

Natuurlijk is het de bedoeling dat je zaken binnen de spec's gebruikt, maar soms kunnen die ook wel eens wat ruimer worden geïnterpreteerd.
Ik heb jarenlang een zelfbouw regelbaar voedingkje gebruikt (uit het boekje Meetinstrumenten van Dirksen), de gebruikte transformator had maar één 6,3 V wikkeling waarvan 1 zijde geaard was.
De serie regelbuis was een EL84 waarvan de gloeidraad op de zelfde wikkeling zat als de EF80 en ook nog naar buiten was gevoerd voor extern gebruik.
Voor de EL84 geld ook max. 100 V tussen kathode en gloeidraad.
Ten tijde van de bouw van het voedingkje was ik mij er echt nog niet van bewust (en van nog veel meer niet ;-)) dat er maar 100 V tussen de kathode en gloeidraad mocht staan
Het voedingkje was een beetje aangepast en ging tot 300 V, toch heeft het (ondanks vele "martelingen" ) jarenlang dienst gedaan zonder ooit een probleem met doorslag op dit punt.
m.vr.gr.
Anton van den Oever


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum