indirect versus direct vehitte buizen (Techniek Overig)

door gerard ⌂ @, Zeist, 14.10.2024, 14:52 (1 dag, 11 uur, 25 min. geleden) @ Jeroen Visser

Een ander verschijnsel wat ik in deze draad nog niet voorbij heb zien komen speelt zich af bij direct verhitte buizen met gelijkstroom gevoede gloeidraad zoals bijvoorbeeld de DF91.
In dit geval is het spanningsverschil tussen kathode (=gloeidraad) en stuurrooster aan de ene zijde van de gloeidraad 1,5V hoger dan aan de andere kant! Dus kan er geen sprake zijn van een eenduidige negatieve roosterspanning op G1

Daar merkte je als gebruiker, en zelfs als bouwer niet heel veel van. Er was bij de constructie van de buis wel rekening mee gehouden en, zoals Piet ook al opmerkt, het was belangrijk op welke pin je de plus en de min van de gloeivoeding zette.
In de Philips ontwerplabs en opleiding werd dit wel besproken, en je kunt hiervoor het boekje Electronenbuizen voor batterijontvangers. 197 blz. (Philips Technische Bibliotheek) van Rodenhuis bekijken. Voor NVHR-leden, het staat in de online bibliotheek.
Daarin staat op p141 deze beschouwing:

[image]

Met het toenemen van de roosterspanning naar het positieve eind, bedoelen ze denk ik dat aan de positieve kant van de gloeidraad het verschil met het rooster groter is, want het rooster is negatief tov de kathode.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum