Twee versies van NSF H24A (Techniek Radio/TV)

door Gidi Verheijen ⌂ @, Buchten, 18.06.2011, 22:13 (4702 dagen geleden) @ John Hupse †

NSF heeft twee versies met de type-aanduiding H24A in omloop gebracht, die onderling sterk verschillen, niet alleen qua uiterlijk maar ook qua schakeling. Het eerste model werd in 1932 in Hilversum gebouwd en is het type dat Armand in zijn bezit heeft. Dit model wordt o.a. vermeld in Staleman's Vademecum en in het "Inruilschema" voor radiohandelaren van de N.V.R.D.
Het tweede model dateert uit 1939, werd gebouwd in de Philipsfabriek in Leuven en onder de merknaam NSF-Aristona verkocht. Dit model wordt vermeld in het "Radio Handboek 1940" (uitgegeven door G. van Cortenberghe) en is voorzien van een geheel andere lampenset (met een magisch oog) dan het model uit 1932: EK2, EF9, EF8, EBL1, AZ1 en EM1.

[image]

NSF-Aristona H24A uit 1939 (Leuven, België)

Het type H24A is een zeldzaamheid. Van beide versies ken ik in verzamelingen maar enkele exemplaren.

De merknaam Aristona zorgt trouwens voor veel verwaring in de verzamelaarswereld. Aristona was een merk van NSF, dat NSF vanaf 1928 gebruikte voor toestellen die voor de export bestemd waren. Dat hield verband met een afspraak met het Duitse NSF (Nürnberger Schrauben Fabrik), dat radio-onderdelen produceerde voor de binnen- en buitenlandse markt. Om verwarring tussen het Nederlandse en Duitse NSF te voorkomen presenteerde het Duitse NSF zich vanaf dat jaar in Nederland als NSN, terwijl NSF Hilversum ter onderscheiding in de export het merk Aristona of NSF-Aristona ging gebruiken. Vanaf 1928 bouwde NSF dus in Hilversum niet alleen NSF-toestellen, maar ook toestellen met de merknaam Aristona c.q. NSF-Aristona. Deze toestellen werden behalve naar België ook naar landen als Zwitserland en Noorwegen geëxporteerd.
Vanaf ongeveer 1934, Philips was toen 60% eigenaar van NSF, werden ook NSF- en NSF-Aristona-toestellen in de Philipsfabriek in Leuven gebouwd (net als andere submerken van Philips zoals Siera).
Pas vele jaren na de oorlog (Philips was intussen volledig eigenaar geworden van NSF) nam Philips het NSF-merk uit roulatie en ging Philips het merk Aristona voor zijn eigen producten gebruiken, zowel voor binnenlandse afzet als voor export. Reden daarvan was dat het merk Aristona relatief succesvol was gebleken (zoals ook in jaarverslagen uit die tijd valt te lezen).

Uit bovenstaande mag blijken dat het verhaal over NSF/Aristona nogal gecompliceerd is. Dat wordt ook weerspiegeld in de website Radiomuseum.org van Ernst Erb, waar behalve NSF Hilversum ook NSF Leuven en Aristona Brussel als fabrikant c.q. radiohandelaar zijn opgenomen. Dat is wel iets teveel van het goede. Het ligt al enige tijd in mijn voornemen in de database van Radiomuseum.org de nodige correcties aan te brengen, maar ik wil daarmee wachten totdat mijn artikel over vooroorlogse toestellen van de merken NSF en NSF-Aristona gepubliceerd is.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum