Twee versies van NSF H24A? (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 21.06.2011, 08:17 (4700 dagen geleden) @ Gidi Verheijen

Ik pleit ervoor alle toestellen die onder NSF-vlag zijn geproduceerd, en daarom de prefix H in de type-aanduiding hebben, als NSF-producten te betitelen, ongeacht waar of door wie ze gebouwd zijn en ongeacht wie de aandelen in NSF in zijn bezit had.

Mijn opmerking heeft niet zozeer betrekking op de mogelijkheid om alle door NSF ontworpen produkten onder 1 noemer te laten vallen, dat is natuurlijk ieders goed recht. En vooral afhankelijk van je onderzoeksdoel. Wanneer je b.v. een lijstje wilt uitprinten van alle door NSF ontworpen toestellen is het handig wanneer het veld "fabrikant" ter plekke de betekenis krijgt van "ontwerper". Voor iemand die zich de vraag stelt welke toestellen allemaal onder het merk NSF zijn verkocht ligt dit weer anders, terwijl mensen die zich afvragen welke apparaten door NSF zijn gefabriceerd misschien liever zouden zien dat het veld "fabrikant" gewoon de fabrikant bevat. Personen daarentegen die zouden willen weten wat er allemaal in Hilversum is geproduceerd zien graag dat het veld "fabrikant" de plaatsnaam bevat.

Wat ik probeer te zeggen is dat het erg verwarrend wordt wanneer de ene keer de ontwerper van een toestel opgevoerd wordt in het veld "fabrikant", een andere keer de fabrikant, dan weer het merk waaronder het toestel is verkocht, en nog een andere keer de naam van de verkoper van het toestel. Dat hoeft op zich allemaal nog niet "fout" te zijn, maar het draagt natuurlijk wel stevig bij aan het ontstaan van allerlei misverstanden, doublures en aan de door jou geconstateerde complexiteit. Om bij het veld "fabrikant" ook nog de aandeelhouders te betrekken had ik zelf nog niet bedacht.

Om met succes te kunnen zoeken naar een bepaald toestel, of naar een bepaalde groep van toestellen, is het daarom van het grootste belang om elk zoekveld een eenduidige betekenis te geven en deze betekenis ook te gebruiken bij het vullen van de velden. Anders krijg je alleen maar verwarring, en daar is m.i. niemand mee gediend. Gegevens hebben pas zin wanneer bekend is wat de betekenis er van is. "NSF" zegt nog niet zoveel, het kan de verkoper zijn, de fabrikant, de ontwerper, het merk, de toeleverancier of de licentiehouder, en zelfs de aandeelhouder. "NSF als fabrikant" zegt al veel meer.

Ik ben het natuurlijk met je eens dat de informatie ook historisch gezien moet kloppen, dat spreekt vanzelf. Daar zit m.i. de grootste uitdaging. Heel goed dat je, ook bij RMorg, vooral hiermee bezig bent!

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum