NSF ??? (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 22.06.2011, 07:32 (4699 dagen geleden) @ Armand

Mijn mening is dat het toestel zelf de enige,echte bron is om te weten welk type het is.

Naast de toestellen zelf maakt b.v. de NVHR schematheek gebruik van de fabrieksdocumentatie om allerlei details te kunnen achterhalen. Een toestel kan immers gemodificeerd zijn, zie b.v. de reparatieverhalen op dit forum. Het uitsluitend afgaan op een toestel is in veel gevallen dus niet voldoende.

Verder is het vaak zo dat de aanduidingen op het toestel zelf niet eenduidig zijn. Je noemde zelf al de aanduidingen "H" en "Hilversum". NSF gebruikte deze aanduidingen soms door elkaar, de achterliggende reden hiervoor is dat ze hetzelfde betekenen. De letter H moet je hier dus interpreteren als een afkorting van het woord Hilversum.

Een grappig voorbeeld van een NSF typeplaatje is bijvoorbeeld dat van de NSF H3:

[image]

Zoals je ziet is het typenummer van dit toestel helemaal niet H3, ook niet Hilversum 3, maar S3010. Dit toestel werd indertijd altijd aangeduid met de naam Hilversum 3, of H3. Verzamelaars kennen het echte typenummer meestal niet, vandaar dat je in elk radioboek de aanduiding Hilversum 3 vindt. In de NSF documentatie vindt je alleen het typenummer H3:

[image]

Het bepalen van het "juiste" NSF typenummer kan dus iets lastiger zijn dan je je misschien voorstelt.

NSF heeft inderdaad in 1926 een toestel gemaakt met het typenummer V4. Philips maakte in 1936 ook een toestel met het typenummer V4. De NSF-versie van dit Philips toestel kwam in 1937 op de markt, en werd NSF V4 genoemd. Vandaar de "doublure" met de NSF V4 uit 1926. In dit geval is zo'n doublure dus historisch goed verklaarbaar.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum