Twee versies van NSF H24A? (Techniek Radio/TV)

door Gidi Verheijen ⌂ @, Buchten, 20.06.2011, 22:16 (4700 dagen geleden) @ John Hupse †

Hallo John,

Zoals ik in mijn vorige bijdrage al heb aangegeven, behoeft de website van Ernst Erb de nodige correctie. En dan gaat het bepaald niet alleen om de onjuistheden in de vermelding van NSF-producten. Ik meen me deze kritische noot over de site van Radiomuseum.org hier te kunnen veroorloven, omdat ik ook zelf de handen uit de mouwen steek om die website te verbeteren.

Ik zie geen enkel probleem om de H24A uit 1939 als een product van NSF te betitelen. Het toestel is weliswaar op de productielijn van Philips in Leuven gebouwd, maar onder NSF-vlag en de merknaam Aristona uitgebracht. In de periode 1935 tot 1940 (en zelfs daarna) zijn veel NSF-types op de Philips-productielijn in Leuven gebouwd. Soms worden deze toestellen onder de merknaam Aristona gepresenteerd, maar evenzeer ook als een NSF-Aristona-product (zie logo hieronder).

[image]

In de jou bekende NVHR-schematheek zijn alle NSF-Aristona-modellen, die in de hiervoor genoemde periode in Leuven zijn gebouwd, opgenomen onder de aanduiding "Aristona (NSF)". Alleen voor de H24A is een uitzondering gemaakt en is de aanduiding "Aristona (Philips)". Dat is allerminst logisch.
Hieronder laat ik enkele typeplaatjes zien (van de grote hoeveelheid die mij ter beschikking staan) van NSF-producten die in de periode 1935-1939 in Leuven zijn gebouwd. Het typeplaatje van de H24A past naadloos in de reeks.

[image]

Ik pleit ervoor alle toestellen die onder NSF-vlag zijn geproduceerd, en daarom de prefix H in de type-aanduiding hebben, als NSF-producten te betitelen, ongeacht waar of door wie ze gebouwd zijn en ongeacht wie de aandelen in NSF in zijn bezit had. Desnoods zou ik een uitzondering willen maken voor een paar modellen die in de bijzondere tijd na de bevrijding gebouwd zijn.

Gidi


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum