Buizentesters: zelfbouw of aankoop ? (Techniek Overig)

door soundman2 @, Wouw, 30.07.2017, 14:24 (2672 dagen geleden) @ Eleen
Bewerkt door soundman2, 30.07.2017, 14:30

Buizentesters: zelfbouw of aankoop van een meestal onbetaalbare AVO of een goedkopere emisietester? Dit is de vraag die velen onder ons zich stellen.

Naar aanleiding van de discussie over de AVO MK IV ben ik wel eens benieuwd hoe mede-forumleden hier over denken en welke criteria hun keus bepaald heeft.

Wat wil je gaan testen of meten aan buizen, en vooral welke buizen? Waneer het er om gaat om een doorsnee radio- of tv-buis te controleren of ie nog bruikbaar is, ben je met een eenvoudige emissietester al in staat om kaf en koren te scheiden.
Anders wordt het waneer je wil meten of een buis de specs, vermeld in het datablad nog haalt. Dan heb je op zen minst al 2 regelbare hoogspanningsbronnen (anode-voeding & schermrooster-voeding bij meerroosterbuizen), plus een regelbare negatieve roosterspanningsbron nodig. Uiteraard komt daar nog de gloeidraadvoeding bij, maar dat is zo voor de hand liggend, dat ik dit niet verder vermeld.
We kunnen nu dioden, triodes en pentodes meten. Heptodes en hexodes moeten door de aanwezigheid van twee stuurroosters (g1 & g3) in twee gangen worden gemeten; bij oktodes wordt het nog ingewikkelder. Wat doe je met een Enneode (EQ40 of EQ80)?

Wil je wat zwaardere eindbuizen of kleine zendbuizen testen, dan worden eisen ivm maximale stroom en hoogspanningswaarden snel hoger.

Naast de zuiver statische metingen ijn er de dinamische metingen die een beeld geven, vergelijkbaar met bedrijfsconditie's.
Wat te denken van metingen ivm met vervorming en kruismodulatie?
Wat te denken over een "compare"functie om buizen met 2 identieke systemen en gepaarde (eind)buizen te meten?

Wat doe je met gasgevulde buizen zoals stabilitatiebuizen, triggerbuizen en tyratrons?
Dan zijn er nog de buizen met bijzondere functie's (bv., E80T, 6AR8, EEP60, decatrons, om er maar enkele te noemen. Vul zelf het lijstje aan ...)

Hoe houd je orde in al de verschillende sokkels en sockets, en welke manier gebruik je om de verbindingen tussen eigenlijke test & meet-deel en buispennen te verwezenlijken?

Ik (en andere forumleden) lezen het hier graag.

[image]
momentopname tijdens de test van een CV2349

Mvg, Eleen

Ik heb zelf geen buizentester. Dat lijkt me alleen nodig als je redelijke aantallen gebruikte buizen wil aanbieden voor de verkoop.
Voor reparatiedoeleinden heeft een buizentester m.i. weinig meerwaarde. Met een buizentester repareer je geen radio's en tv's, met een goede universeelmeter en een scope wel, terwijl die laatste voor een fractie van de prijs van een buizentester te koop zijn. Indien voorhanden is een buis ook nog eens zo uitgewisseld voor een ander exemplaar. Metingen rond een buis in een apparaat laten meestal wel zien of deze nog correct functioneert of niet.
Net als meten in een schakeling, vergt het werken met een buizentester ook kennis van zaken, anders zouden er zomaar goede buizen onterecht in de kliko kunnen verdwijnen.
Ik denk dat er weinig testers ook nog HF versterking etc. kunnen meten, daar zijn de meetfrequenties te laag voor. Ongeveer hetzelfde probleem als de zelfinductie testen van HF spoelen met bijv 1000Hz. Een buizentester is voor mij in elk geval geen ultiem bezit.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum