Buizentesters: zelfbouw of aankoop ? (Techniek Overig)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 31.07.2017, 07:42 (2672 dagen geleden) @ Eleen
Bewerkt door John Hupse †, 31.07.2017, 08:22

Hallo Eleen,

het ontwerpen en gebruiken van een min of meer "universele" testomgeving (een opstelling waarmee je allerlei technische proeven kunt uitvoeren) is natuurlijk ook een interessant onderwerp.

Jouw vraag gaat (ging) echter over buizentesters.

Het verschil is dat je met een buizentester op een snelle manier een buis kunt doormeten via een aantal vaste parameters, terwijl een testomgeving tot doel heeft om een specifieke (steeds andere) technische proef uit te voeren zonder elke keer opnieuw dingen zoals voedingen, voltmeters, amperemeters en aansluitklemmen van de plank te moeten halen en te moeten aansluiten.

Wanneer we ons hier voor het gemak even beperken tot oude radio's kan je vier niveaus onderscheiden:

1) metingen die je doet in het radiotoestel, vaak gaat het dan om een universeelmeter, soms een oscilloscoop
2) metingen die je doet met behulp van meettoestellen gericht op een bepaald soort onderdeel of volgens een bepaalde meettechniek, denk hierbij aan een condensatortester, een buizentester, een impedantiebrug, een curvetracer, een vervormingsmeter, een wobbulator, enz.
3) metingen waarvoor je gebruik maakt van een bestaande vaste testomgeving
4) metingen waarvoor je een specifieke testomgeving op maat samenstelt

De meeste vaste testomgevingen die ik heb gezien worden gebruikt door produktiebedrijven (fabrikanten, en bedrijven die projecten realiseren).

Je zou b.v. de vraag kunnen stellen welke forumbezoekers wel eens op het hierboven genoemde derde niveau (dus binnen een vaste testomgeving) hardwaretesten uitvoeren. Waarschijnlijk is dat een enkeling wanneer we het beperken tot de radiohobby. Maar daarom niet minder interessant.

De implementatie van dergelijke testomgevingen bestaat uit een aantal instelbare voedingen, plus volt-, mA-, temperatuur-meters, vaak gecombineerd met tijdmeters (klokken) en tellers. De voedingen zijn meestal z.g. lab-voedingen waarvan niet alleen de spanning kan worden ingesteld maar ook de stroombegrenzing. Vaak kunnen de voedingen enz. via een PLC-systeem vrij worden geprogrammeerd, en worden alle uitgelezen gegevens opgeslagen m.b.v. een data-acquisitie systeem.

In het Radio Historisch Tijdschrift nr. 136 (2011) staat een artikel over een zelfbouw buizentester die in feite is gebaseerd op het principe van een vaste testomgeving. Weliswaar wat beperkt (omdat het in feite gaat om een buizentester), maar in principe goed uit te breiden naar een meer universele opzet.

Ook b.v. Amroh publiceerde in 1950 en in 1964 nog een ontwerp van zoiets. Maar dan nog eenvoudiger qua opzet. Je komt deze Amroh zelfbouw nog wel eens tegen op beurzen.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum