Buizentesters: zelfbouw of aankoop ? (Techniek Overig)

door Eleen @, Deurne (BE), 30.07.2017, 18:30 (2672 dagen geleden) @ John Hupse †
Bewerkt door Eleen, 30.07.2017, 18:39

...
Natuurlijk wil je in vrijwel alle gevallen weten of de buis versleten is. Hiervoor zijn een klein aantal basismetingen noodzakelijk (doorgang gloeidraad, sluiting, lek en emissiewaarde). Ik heb het nog niet meegemaakt dat een buis die hier doorheen komt onbruikbaar is. Geldt ook voor gelijkrichters en enneodes.

Waar ik op doelde, is dat het uitgebreid nameten en testen van meer-roosterbuizen een uitgebreidere voedingsbron benodigt. In het door mij gebouwde testbed zijn naast de 2 hoogspanningsvoedingen en de negatieve roosterspanningsvoeding, nog 3 voedingen aanwezig waarvan het regelbereik instelbaar is van + 100 volt tot - 70 volt. Deze voedingen kunnen stroom leveren, maar ook stroom "opnemen", bijvoorbeeld voor metingen waar secundaire emisie een rol speelt.
Op de schermroostervoeding na, zijn alle voedinspanningen tevens moduleerbaar met zaagtand- en trapspanningen, zodat via de nodige aansluitingen ook volledige karateristieken kunnen zichtbaar worden gemaakt op een scoopscherm.

Voor alle andere metingen die je aan een buis zou kunnen doen gebruik ik echter geen buizentester. Je noemt b.v. "vervorming", hiervoor ben je veel beter uit met een vervormingsmeter. Zoals bekend is een buis slechts een onderdeel van een versterker, en wat je wilt weten is de vervorming die deze versterker veroorzaakt, niet de vervorming die een of andere buizentester veroorzaakt.
Idem dito voor kruismodulatie binnen een radiotoestel. Hiervoor heb je een meetzender nodig, geen buizentester.


De Telefunken meettafel in Ulm was uitgerust met een functie om harmonischen vervorming en intermodulatievervorming te meten en daarmee de gunstigste instelling van een buis te bepalen. Ook de buizenmeter van Grundig & Hartmann (model 55A) die ondermeer bij de duitse PTT werd gebruikt, heeft deze functie. Hiermee kan precies bepaald worden welke invloed de kromming van buiskarakteristieken is, zonder bijkomende oorzaken in versterkerschakelingen. Overigens is kruismodulatie ook het gevolg van intermodulatievervorming.
Mijn testbed bevat een meetfunctie voor vervorming, die grotendeels gebaseerd is op deze die in de A55 zit.

...

Ook de "compare" functie om buizen met 2 identieke systemen en gepaarde (eind)buizen te meten?


Dat wordt veel gedaan, hoewel het om een momentopname gaat. Bij buizenversterkers die hiervoor gevoelig zijn is meestal sprake van een min of meer ernstige ontwerpfout. Wanneer je dergelijke versterkers wilt testen op dit punt heb je echter meer aan twee mA-meters dan aan een buizentester.

Die twee meters zijn op mijn testbed aanwezig; één geeft de totaalstroom van de beide systemen, de ander heeft het nulpunt in het midden en toont de afwijking tussen beide systemen.
Eén van de zaken die ik hiermee onlangs vast stelde is de mate vanongelijkheid van de twee diodes in EAA91 en EB41 buizen; bij metingen aan de diodes voor FM detectie met EABC80 waren de verschillen nog significanter. Dit geeft te denken over de stelling dat discriminatorschakelingen met buizen superieur zouden zijn in vergelijking met halfgeleiderdiodes uitgevoerde schakelingen...

...

Hoe houd je orde in al de verschillende sokkels en sockets,


Wanneer je de aanschaf van een buizentester overweegt moet je je realiseren dat zoiets meestal of geschikt is voor voor-oorlogse buizen, of voor na-oorlogse buizen. Voor "alle buizen" bestaat wel, maar die testers zijn nodeloos duur en ingewikkeld.

welke manier gebruik je om de verbindingen tussen eigenlijke test & meet-deel en buispennen te verwezenlijken?

Hiervoor zijn een aantal buisvoeten op de frontplaten van mijn testers vastgeschroefd...

Mijn testbed bevat geen enkel socket. Deze zijn groepsgewijs ondergebracht op verwisselbare units. bijvoorbeeld een unit met Rimlock en Loctal sokcets, een andere met Mini7pen, Noval, Decal en Magnoval, een unit speciaal voor afstemogen (uitgerust met verdraaibare noval houder zodat de te testen buis optimaal kan worden bekeken)... Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Voordeel is overzichtelijkheid en geen massa sockets die je nooit gebruikt. Nadeel is de extra kost die deze werkwijze meebrengt.

Selectie van de verbindingen gebeurt door middel van duimwielschakelaars, vergelijkbaar met deze van AVO.
Voor meer courante types is er daarnaast een mogelijkheid voorzien met inplugbare connectoren, die de benodigde doorverbindingen en basisconfiguratie instellingen (spanningen, belastingsweerstanden in geval van dinamisch meten) verzorgen, wat het voorbereiden van een meting voor courante buizen tot een fluitje van een cent maakt, vergissingen zijn uitgesloten...


Mvg, Eleen

--
Ik ben nog op zoek naar een PW4032 Philips Counter


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum