Buizentesters: zelfbouw of aankoop ? (Techniek Overig)

door Florick Wibier @, Schaijk Noord Brabant, 31.07.2017, 13:49 (2671 dagen geleden) @ Ron Kremer
Bewerkt door Florick Wibier, 31.07.2017, 14:07

Hoi Ron,

Dat is inderdaad een interessant punt, bij de uitspraak tienden van een herz had per uur moeten staan.

Als je Schema's van de halfgeleider vervanger voor de oscillator hebt ben ik hier zeer zeker in geïnteresseerd om mijn tester eventueel te modificeren.

Het punt wat jij aanstipt over de sockets van de L3-3 is ook mijn grootste pijnpunt met deze tester, persoonlijk had ik het voorkeur gegeven als ze met verloopvoeten gewerkt hadden, IPV al die sockets erin, dat had een hoop bedrading gescheeld.

Daarnaast is het raadzaam om de +250V intern op de 300V winding te zetten, je hebt dan wel last van meer warmteontwikkeling, omdat de +250V voeding altijd aanstaat.

maar de 6J1P/EL90 die erin zit krijg heel wat minder spanning voor zn kiezen. vervangen door een EL84 zou ook niet verkeerd zijn, volgens mij is de versterking in triode van de 84 hoger dan van de EL90 . De EL84 heeft sowieso een lagere RA waardoor deze geschikter is als serieregelaar.


Ik vermoed, maar kan niet perse aantonen. Dat als je de gebruikte weerstanden en potmeters vervangt door onderdelen met een lagere tempco dat het verloop minder zou kunnen zijn. Misschien is de instabiele cathode activiteit van de 6N3P wel de boosdoener en zou je een 2C51 kunnen proberen. De gebruikte kool instelpotmeters zijn sowieso rommel.

Ik heb ook een L1-3 gesloopt, daar heb ik alle onderdelen van bewaard, als ik tijd heb dan ga ik eens meten aan het oscillator deel.

Je zou daarnaast de gloei van de dubbel triode kunnen stabiliseren. Tegenwoordig zijn er lineaire regelaars die met 0.3V dropout nog prima werken.

Philips deed iets vergelijkbaars, als een versterkertrap een goede stabiliteit nodig heeft, dan gebruikten ze nog wel eens een stroom stabilisatorbuis om de gloei van de buis te stabiliseeren, een voorbeeld hiervan is een Philips EBM voeding die ik heb staan 18042 (E83F 18V 0.1A) en een 1804 stabilisator om de gloei op 100mA af te regelen.
TC van weerstanden bepalen.
Als ik apparatuur repareer en er zitten weerstanden in van onbekend makelarij, dan soldeer ik er altijd eentje van bijvoorbeeld 100K uit, deze hang ik aan de multimeter. Even met een aansteker eronder en je weet meteen of het goed materiaal is. Moderne 2W metaalfilms blijven binnen 1% al hang je er 20 seconden met een BIC aansteker onder, na afkoelen zijn ze ook vaak maar 0.1-0.2% veranderd. In vergelijking met een 1W philips koolfilm is dit enkele ordes van grootte beter.

Met vriendelijke groet,
Florick Wibier


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum