Buizentesters: zelfbouw of aankoop ? (Techniek Overig)

door Florick Wibier @, Schaijk Noord Brabant, 30.07.2017, 20:41 (2672 dagen geleden) @ Eleen

Die extra sockets om buizen voor te verhitten? Gebruik je die dikwijls?

Af en toe, het is ontzettend handig als je meerdere buizen test, je kan dan gelijk door in plaats van wachten tot de volgende buis warm is.

Ik heb ze al wel meer gezien op test-tafels in productie-units (Philips, Telefunken) maar zo op een testbench voor privaatgebruik

Die extra sockets zijn eigenlijk ontstaan uit luiheid, ik had destijds het voornemen om ook voetjes voor andere typen in te bouwen, uiteindelijk alleen de gloei maar bedraad.

Ik heb nog een ander project staan, alleen dat is een stuk lomper (Volledig buizen) met Philips paneelmeters.

0-300V 50mA EF184 + 2X 6V6GT (Scherm)
100-350V 200mA (niet over het hele bereik) EF184 +2X EL34
Gloei 0-12V AC en DC met variac+ trafo.

Had eigenlijk het idee om de aansluitingen voor de buizen met 8 stuks 1P11T keramische schakelaars te doen, maar bij nader inzien lijkt dat me minder, zeker omdat het dan voor mij niet overzichtelijk is hoe de aansluitingen zijn. Ik ga nu waarschijnlijk een nieuw frontje maken/eventueel CNC laten snijden. En er een schakelmatrix voor gebruiken, ik heb een bron van 4MM kortsluitbussen gevonden.

Uiteindelijk wil ik een keer een philips "productie tester" nabouwen, Hier heb ik intussen al wat meters en onderdelen voor verzameld, Foto's van de apparaten ook.

Het ontbreekt me echter op het moment aan enige schema's van dergelijke apparaten, ik ben dus voornemens om de dynamische steilheidsmeting te bouwen naar het schakelprincipe van de L3-3 tester. Met vervolgens een rits buizenvoedingen ernaast om wat vaste en regelbare spanningen op te wekken.


Dynamische steilheidsmeting L3-3
De L3-3 tester heeft een interne oscilator opgebouwd rondom een 2C51 (6N3P) dubbeltriode. Deze heeft vervolgens een deler welke de uitgangspanning in een aantal vaste stappen opdeelt, deze spanning wordt in kalibratiestand direct aan de bandfilter aangeboden, en de versterking van het filter ingesteld.

De opzet van het geheel is gerust geniaal te noemen, de meetfouten kunnen in principe alleen veroorzaakt worden door afwijkingen in de deler weerstanden,meetshunt of paneelmeter. Enige variaties veroorzaakt door een amplitudeverandering van de oscillator worden elke calibratieronde weggewerkt. Waardoor je steilheid kan meten binnen 1%

De oscillator heeft echter wel de neiging enige 10en van een herz te verlopen, Dit en het feit dat het banddoorlaatfilter een banddbreette heeft van +-10hz zorgt ervoor dat de calibratie elke +-30 minuten herhaald dient te worden..

Wat betreft de PSA, mijn antwoord is onverhoeds in concepten blijven steken...

Met vriendelijke groet,
Florick Wibier


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum