Elco's worden steeds kleiner (Techniek Radio/TV)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 29.01.2020, 19:52 (1542 dagen geleden) @ Hans Op den Camp
Bewerkt door Maarten Bakker, 29.01.2020, 20:11

Aan de hand van het merk en de reeksaanduiding kun je de technische gegevens opzoeken. Het voornaamste probleem van miniaturisering is dat de impedantie en (daarmee) de toegelaten piekstroom hoger respectievelijk lager worden. In principe zeggen de afmetingen niet zoveel over de levensduur zolang je binnen de maximale parameters blijft.

Kun je eens aangeven om welke merken en reeksen het gaat? De grote zijn van Yageo, reeks SEK zo te zien. Die zoek ik alvast eens op.

P.S. Lange dunne elco's, zoals in TV-voedingen gebruikt, zijn vaak gunstiger als je oude bekers wilt restuffen, maar ook daar geldt dat je de databladen moet raadplegen. Verkopers doen dat vaak niet voor je.

YAGEO SEK:
47u 450V 1000h
max. surge-spanning 500V
(afm 16x36) Irmax@120Hz = 300mA
(afm 18x40) Irmax@120Hz = 360mA

De maximale rimpelstroom geldt bij 105 graden omgevingstemperatuur, net als de 1000 uur levensduur. Uit de losse pols zou ik zeggen dat 360mA meestal wel genoeg zal zijn, zeker omdat je een stuk koeler blijft. De invloed van temperatuur op levensduur is een factor 2 voor elke 10 graden. Bij lagere temperaturen heb je wat ruimte voor een hogere rimpelstroom, maar dan wordt de levensduur waarschijnlijk niet gehaald (o.a. door zelfopwarming waardoor de kerntemperatuur hoger wordt dan door de fabrikant berekend).

P.S. Dezelfde manier van rekenen wordt bij de meeste moderne elco's gebruikt. Bij oude elco's kan het anders zijn. Bijvoorbeeld een maximale temperatuur van 75 graden, en parameters opgegeven bij 25 graden. Dat kan soms lastig zijn met vergelijken. Bij twijfel neem je de moderne elco met de hoogst beschikbare specificaties. Yageo valt wat specificaties betreft meestal in het redelijk goede budgetsegment. Er is beter, en je moet geen slechtere willen kopen.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum