Elco's worden steeds kleiner (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 31.01.2020, 16:53 (1540 dagen geleden) @ Maarten Bakker

The temperature rise "Δto" for a 105oC snap-in terminal type capacitor is approximately 5oC. However, since the equivalent series resistance "Re" of aluminum electrolytic capacitors differs according to the temperature and because the ripple current waveform has many complex frequency components in actuality, we recommend that the temperature rise is actually measured with thermocouples.

Op zich een verstandig verhaal. Er staat eigenlijk "dat de temperatuur van een bepaalde elco 50 graden stijgt ten gevolge van het warmteverlies veroorzaakt door de serieweerstand. Dit is een aanname, of dat werkelijk 50 graden is moet je nameten met een thermokoppel".

Stel nu eens dat de omgevingstemperatuur 105 graden zou zijn. De genoemde temperatuurstijging (50 graden) maakt dat de temperatuur van de elco dan 105 plus 50 = 155 graden Celcius wordt. Vraag: wat is nu de levensduur van het onderdeel? Antwoord: je mag blij zijn wanneer zo'n elco dat een minuut volhoudt. Probeer het maar eens, kost weinig tijd ;-)

Besluit: die 105 graden is de grenstemperatuur van het onderdeel, en niet de omgevingstemperatuur.

Er speelt nog iets, namelijk dat je de genoemde temperatuurverhoging eigenlijk moet meten net voordat het onderdeel het begeeft. In theorie daalt de serieweerstand bij hoge temperaturen, maar in de tijd gezien neemt deze weerstand juist toe. Is een kwestie van veroudering, en is precies de reden van het bekende opbollen en openbarsten van overbelaste elco's. Je kunt het nog iets anders formuleren, een overbelaste elco wordt niet steeds beter, maar juist steeds slechter. Lijkt op zelfvernietiging.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum