Elco's worden steeds kleiner (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 31.01.2020, 13:53 (1764 dagen geleden) @ Anton van den Oever

Die 105 ˚C komt in de praktijk bij een buizen radio natuurlijk niet voor, als je er dan een natte vinger op zou leggen hoort je gesis en dat ben ik nog nooit tegengekomen de afgelopen 50 jaar.

de veronderstelling is vaak dat die 105 graden de maximale omgevingstemperatuur is. Dat is niet zo, het radiotoestel zou in dat geval immers oververhitte stoom uitblazen. Het gaat om de grenstemperatuur die binnenin het onderdeel op den duur ontstaat ten gevolge van de extra warmte die wordt opgewekt via de serieweerstand (dus de ESR). Wanneer deze temperatuur 105 graden wordt is de grens bereikt bij een 105 graden elco.

Bij 105 graden is in feite al een zodanige toename van de ESR ontstaan dat het einde van het onderdeel zeer nabij is. Wanneer je de radio verder laat spelen zal de condensator zichzelf vernietigen.

Bij een omgevingstemperatuur van 105 graden is de maximaal toelaatbare rimpelstroom dus 0 mA. Bij de rimpelstroom die wordt genoemd in de specs zal de temperatuur van het onderdeel per definitie hoger zijn dan de omgevingstemperatuur. Hoe groter het buitenoppervlak hoe beter de koeling, vandaar dat de grootte van belang is.

De door jou genoemde Kemet condensatoren zijn bestand tegen 125 graden, dat betekent dat het elektroliet niet waterig is. Het gaat hier om "Transient Liquid Phase Sintering" (TLPS), een sintertechniek waarbij het elektroliet wordt "opgelost" in een vaste stof. Geen eenvoudige techniek, maar op die manier kan je wel een hoge kwaliteit bereiken. Voor oude radio's werkt dat ook, maar het wordt uit kostenoverwegingen niet of nauwelijks toegepast in ons toepassingsgebied.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum