Elco's worden steeds kleiner (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 01.02.2020, 10:15 (1545 dagen geleden) @ kris
Bewerkt door John Hupse †, 01.02.2020, 10:22

De fout die een analoge niet RMS meter maakt tov een RMS meter valt over het algemeen wel mee.

Vooral bij gelijkrichters met een kleine tot zeer kleine openingshoek (b.v. de enkelzijdige gelijkrichters in U-toestellen en TV toestellen) loont het de (kleine) moeite om een moderne multimeter met RMS-meting te gebruiken. Je kunt dan immers meteen controleren of het meevalt of niet.

Bij de "normale" dubbele gelijkrichters met een seleencel of dubbele gelijkrichtbuis valt het vaak wel mee, de openingshoek is dan nog redelijk groot en de afwijking ligt vaak tussen de 10 en 20 procent. In die zin dat de echte stroomwaarde steeds hoger ligt dan een conventionele mA meter aangeeft.

Maar nu de aanschafprijs voor een complete (hobby)multimeter met RMS tot onder de 15 euro is gezakt maak ik er gewoon gebruik van.

De instelling voor de genoemde meter is mA - AC - Auto - RMS. In plaats van "Auto" is ook "Manual" mode mogelijk. Het gebruikte rekenalgoritme heb ik zo niet bij de hand, de opgegeven meetnauwkeurigheid is + of - (1,2% + 3). Het aantal uitleesbare "digits" is 4 (0000 tot 9999). De stabiliteit van de uitlezing is zonder meer goed.

[image]

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum