Elco's worden steeds kleiner (Techniek Radio/TV)

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 01.02.2020, 17:22 (1517 dagen geleden) @ John Hupse †
Bewerkt door Anton van den Oever, 01.02.2020, 17:28

Maar nu de aanschafprijs voor een complete (hobby)multimeter met RMS tot onder de 15 euro is gezakt maak ik er gewoon gebruik van.

Het is een bekend verschijnsel van dergelijke el cheapo metertjes dat de RMS meting vaak niet is wat het volgens het predicaat RMS zou moeten zijn.
De prijs in ogenschouw genomen is dat op zich natuurlijk geen schande, zelfs de wat sober uitgevoerde modellen van sommige duurdere merken zitten er soms een heel eind naast.
Zo heb ik voor het hand en spandiensten werk een Fluke 116, met ± € 260,- toch zeker niet de goedkoopste.
Toch is deze het jammer genoeg wat RMS betreft regelmatig oneens met de meter die ik beroepsmatig gebruik, een Gossen Metrahit Ultra (± € 880,-)
Op de Fluke staat “True RMS” en op de andere “High Resolution True RMS”, maar of daar nou het verschil in zit……:-)
Zelf mijn werkbank meter, een 5½ digit Agilent U3402A bekijk ik wel eens met een schuin oog als het om de RMS waarde van complexe golfvormen gaat.
Uit ervaring en in vergelijk met andere instrumenten weet ik dat de Metrahit gelijk moet geven, maar dat zijn meters die je niet zo gauw even voor de hobby koopt.
Met zo’n chinees metertje is het dus nog maar de vraag wat je werkelijk meet, maar ik zou er zeker niet blind op vertrouwen.
Ik meen dat een dergelijke discussie is al eens is gevoerd bij de kalibratie (en dus het meten van de gloeispanning) van de μTracer. (PWM signaal)
Waarschijnlijk vertel ik niks nieuws, maar toch...
m.vr.gr.
Anton van den Oever


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum