Elco's worden steeds kleiner (Techniek Radio/TV)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 31.01.2020, 14:38 (1546 dagen geleden) @ John Hupse †
Bewerkt door Maarten Bakker, 31.01.2020, 14:43

De datasheets zijn het niet met je eens. Bij een omgevingstemperatuur van 105 graden en de maximaal toegestane rimpel, leeft de elco minimaal de nominale levensduur. Opwarming van binnenuit is daarin verrekend. Bedenk daarbij ook dat de ESR zakt als de temperatuur hoger is, en andere eigenschappen ook kunnen veranderen. Vandaar ook dat de vermenigvuldigingsfactor voor rimpelstroom bij temperatuur, niet zo triviaal is en de factor 1,96 die ik elders aanhaal, naar mijn indruk niet voor willekeurig welke elco op zal gaan.

Er komt geen stoom uit de radio, en ook niet uit de elco, als je je aan die maxima houdt.Omdat het om een sterke zoutoplossing gaat, ligt het kookpunt van het water hoger dan 105 graden. Na 1000 uur (ik bedoel de nominale levensduur) begin je wel te merken dat hij opdroogt neem ik aan, maar over zo'n lang tijdverloop gaat dat niet met zichtbare stoom.


P.S. Ik zal nog relevante links naar documentatie van Nichicon en/of Panasonic aanbrengen. Het is allemaal best nauwkeurig leeswerk dus ik moet uitkijken dat ik zelf niet ook de mist in ga.

Bij het lezen kom je passages tegen als

The temperature rise "Δto" for a 105oC snap-in terminal type capacitor is approximately 5oC. However, since the equivalent series resistance "Re" of aluminum electrolytic capacitors differs according to the temperature and because the ripple current waveform has many complex frequency components in actuality, we recommend that the temperature rise is actually measured with thermocouples.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum