Elco's worden steeds kleiner (Techniek Radio/TV)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 30.01.2020, 12:37 (1548 dagen geleden) @ Piet van der Pol
Bewerkt door Maarten Bakker, 30.01.2020, 12:43

Grotendeels mee eens, maar je eerste zin is gevaarlijk voor mensen die niet verder lezen, en dat moderne elco's een lagere ESR hebben is niet helemaal zeker en ook niet altijd maatgevend.

Eerst het gevaar: "de temperatuur is het belangrijkst", dus elke 105 graden elco volstaat. Dat is een erg hardnekkig misverstand geweest toen de meeste reparateurs van moderne apparaten nog niet wisten wat ESR was. Stop er maar een 105 graden elco in, en het is goed. Dat bedoel je natuurlijk niet, maar er gaan altijd mensen zijn die niet verder lezen. Voor de kenners: o.a. de primaire elco's van de CP110 waren berucht. Een brandhoutelco overleefde het nog geen uur op die plek.

ESR en rimpelstroom. Een lagere ESR betekent een hogere toegelaten rimpelstroom. Maar een grote elco die door betere afvoer minder last heeft van zelfopwarming, zou best eens een hogere rimpelstroom mogen hebben zonder dat de ESR lager is.

ESR en afmetingen. Bij een grotere behuizing kan de ESR lager zijn door de grotere oppervlakte van de opgerolde inhoud. In moderne datasheets staat de ESR vaak opgegeven als functie van de afmetingen. Tussen verschillende series elco's zit natuurlijk wel verschil, maar oude bekertypes komen er niet altijd zo slecht af, vergeleken met moderne miniatuurtypes.

Verder wordt van elco's die voor 120Hz bedrijf bedoeld zijn, vaak niet eens de ESR opgegeven. Rimpelstroom is de belangrijkste parameter voor de ontwerpers van de betreffende schakelingen.

En tenslotte: ESR kun je eigenlijk niet eenvoudig meten, je meet in principe de impedantie. Dat is ook wat Panasonic opgeeft in de databladen van low-ESR elco's.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum