Elco's worden steeds kleiner (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 30.01.2020, 16:34 (1520 dagen geleden) @ Fons Vendrik

opgaven bij veel hogere frequenties dan 100 Hz hebben voor ons doel inderdaad weinig waarde (zoals Maarten al zegt).

Wat jij zegt klopt natuurlijk ook, 400 mA rimpel is voor een relatief licht uitgevoerd oud radiotoestel een nogal hoge waarde. Maar bij een luxe stereo radiotoestel met EL84 balans eindtrappen (totaal dus 4 maal EL84) zit je daar al snel op.

Laten we eens kijken naar een wat lichter uitgevoerd toestel, een Aetherkruiser AK380. Stel dat we om de een of andere reden de eerste afvlakelco (vaak wordt die "bufferelco" genoemd) willen vervangen. De capaciteit is 25 uF en de werkspanning is 320 volt. Piekspanning is 400 volt (tijdens het aanzetten van het toestel meet je deze spanning met een voltmeter).

De eindbuis is een 9 Watt EBL1 die op slechts 6 Watt staat ingesteld door de fabrikant. De anodestroom kan je meten via de luidsprekeraansluiting, deze is 30 mA. Dus een vrij "lichte" schakeling. We maken nu de aansluitdraden van de elco los, en meten de rimpelstroom. Ik heb vrij recent in China een nieuwe multimeter aangeschaft (AN8008, kost nog geen 15 euro incl. portokosten) waarmee je de noodzakelijke RMS mA-meting kunt uitvoeren. De rimpelstroom blijkt 60 mA te zijn. Voor alle zekerheid meet ik nog de spanning over de elco, deze is bijna 300 volt. Iets hoger dan opgegeven, netspanning is hier 230 volt.

We weten nu tenminste wat we nodig hebben, een 25 uF elco, geschikt voor minimaal 400 volt en geschikt voor een rimpelstroom van minimaal 60 mA bij 100 Hz.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum