Hulp gevr.: CORRECT afvlak-filter voor W.E. 274B? (Techniek Radio/TV)

door Rene_T, 07.07.2011, 03:00 (4691 dagen geleden)
Bewerkt door Rene_T, 07.07.2011, 03:44

Hallo iedereen,

Onlangs heb ik een schattig Chinees buizenversterkertje, single-ended, 2x 10W klasse-A, gekocht met daarin:

2x GU-50, Russische pentode in triode-mode (eindbuizen).
2x 6SJ7, 'Fender Champ' pentodes (drivers).
1x 5Z4P (5U4), dubbel-diode (gelijkrichter).

190VA trafo voor zowel de hv. als gloeispanning.

Zowel via de speakers als over de koptelefoon klinkt 'ie bij bescheiden geluidsnivo een beetje als een 300B, rijke klank, diepe bassen, ook de uitgangs trafo's kliken niet onaardig, maar helaas.. Een klein brommetje die goed hoorbaar is op minder dan de helft van het volume, ook gaat dan de bas langzaam onderuit naarmate het volume hoger wordt, grrr.. Ik vermoed dat die Chinezen hebben bezuinigd op een L-C trapje achter de 5Z4P diode, ook de doorlaat stroom voor 2 GU-50's houd niet over. De trafo lijkt krachtig genoeg..

Nu heb ik goede verhalen gehoord over de 274B (datasheet, Full Music appnote), erg geliefd bij 300B liefhebbers vanwege z'n krachtige output; Grotere platen dan bv. de 5U4, lagere doorlaat weerstand! Maar.. De 274B is een direkt-verhittings type, de 'rush-in' stroom dient dus laag gehouden te worden waardoor de 1ste condensator MINDER moet zijn 4uF om zg. 'white-sparks' tijdens het opstarten te voorkomen, in tegenstelling tot wat er op sommige blogs beweert wordt wèl slecht is voor de buis (is ook door de fabrikant bevestigd, zie Full Music appnote)!

1. Zou iemand met ervaring mij het schema voor de filtertrap(-pen) kunnen uittekenen zodat de max. continue buis stroom redelijk rimpelvrij gebruikt kan worden, en..

2. ..Mij advies kunnen geven over welke merken/typen spoelen en condensatoren het beste te gebruiken? Of hoe de ferriet ringkernen te bewikkelen?

Als het gewoon een 1N400x diode betrof, had ik gewoon 10.000uF per Ampère gerekend, m'ja.. Met buizen is dat heel wat anders, u merkt wel dat ik d'r niet zo in thuis ben.. Ik ben dus ENORM geholpen met ál uw feedback..


Met vriendelijke groet bij voorbaat dank,
René T.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum