defecte gelijkrichter (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 08.07.2011, 08:59 (4690 dagen geleden) @ Maurice

Door die versleten gelijkrichter gaat deze een eigen weerstand krijgen.

Ja, de eigen weerstand die een gelijkrichtbuis van nature al heeft wordt hoger.

Zeker bij lage tonen en wat hoger volume krijg je in het ritme een natuurlijk wisselende stroom.

Nee, de stroom door de gelijkrichter blijft constant. Het gaat immers om een klasse A versterker. De reden dat de lage tonen het laten afweten is dat het uitgangsvermogen van de versterker daalt. Door de defecte gelijkrichter daalt immers de anodespanning, waardoor de eindbuis nog slechts gedeeltelijk kan worden uitgestuurd. Het uitgangsvermogen neemt dus af, en dat merk je het eerste bij de lage tonen.

Wat je altijd moet meten bij een defecte versterker is de anodestroom en de anodespanning van de eindbuis. Met een gewone multimeter kan je op deze manier al ruim 80% van de problemen vinden. "Op het gehoor" lukt dit niet, zoals keer op keer wordt bewezen.

Het is in dit specifieke geval zeker aan te raden de capaciteit van de primaire afvlakelco even te controleren, deze moet 4 uF zijn. De waarde is er meestal gewoon op gestempeld. Wanneer de waarde hoger is dan 4 uF is dat de verklaring voor de zeer snelle slijtage van de 5Z4P. Bij een te grote capaciteit springen er stukjes van de coating van de kathode waardoor de buis vroegtijdig defect raakt. (De 5Z4 en de 5Z4G zijn geschikt voor 32 uF, de 5Z4P gaat tot en met 4 uF).

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum