Hulp gevr.: CORRECT afvlak-filter voor W.E. 274B? (Techniek Radio/TV)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 07.07.2011, 08:06 (4691 dagen geleden) @ Rene_T
Bewerkt door Maarten Bakker, 07.07.2011, 08:22

De waarde van de eerste condensator direct achter je buis is simpel: die mag niet groter zijn dan in de datasheet van de buis staat aangegeven. 4u is wel erg weinig bij deze vermogens, dus kan je beter een modernere buis gebruiken. Een gelijkrichter mag in principe geen invloed op de klank hebben. Als hij dat wel heeft (hij dus eigenlijk niet doet wat hij hoort te doen: zo goed mogelijk gelijkrichten) en dat echt is wat je wilt, moet je ook niet extra gaan filteren en bufferen: Daarmee doe je die invloed juist te niet.

Verder ben je er niet met een simpel ferrietkerntje. Voor 50Hz heb je een flinke ijzerkern nodig (vergelijkbaar met je nettrafo zeg maar even voor het gemak) of een weerstand (is een stuk kleiner en goedkoper en werkt niet eens veel minder goed). Het berekenen van de weerstand en 2e condensator heb ik niet direct paraat, misschien dat iemand anders dat wel zo uit zijn mouw schudt.

Overigens kan een brom ook van hele andere plaatsen afkomstig zijn. Hoe zit je gloeicircuit inelkaar? Gelijkspanning? Indien wisselspanning, zit er dan een symmetrisch of instelbaar massapunt aan? Verder kan brom ook van het magneetveld van je voedingstrafo komen, die kan je draaien of verplaatsen om te testen.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum