Hulp gevr.: Opgelost.. :) , buis vervangen! (Techniek Radio/TV)

door Rene_T, 08.07.2011, 05:23 (4690 dagen geleden) @ Rene_T

Môghuh iedereen,

Brom: Bij nadere bestudering deed de bedrading in deze versterker me denken aan een reparatie aan een goedkope Behringer microfoon versterker rond 1986/7, een vroege batch met kinderziekten bleek achteraf.. Een grote 19-inch kast met slechts één smalle printplaat achter het frontpaneel en lange afgeschermde bekabeling naar de achterkant waarbij ze de fout maakten, de in- én out-put kabels zó strak bij elkaar te hebben gebonden met taile-wraps dat 'ie bij hoge ingangsgevoeligheid begon te 'fluiten', zonder input! ..In deze buizenversterker heb ik wat AC kabels uit de buurt moeten leggen van het andere.. PRESTO! Bijna stil op 3/4 van 't volume.. :) ! Tja binnen 't bedrijfsleven blijkt de communicatie tussen de ontwikkel- en productie-afdeling vaak niet optimaal en op Q.C. kan bezuinigd worden, ach wat verwacht je voor die prijs, zo ook..

5Z4P: Na de gloeispanning te hebben gecontroleerd en na Pieter's 1N4007 diode test kwam ik tot de conclusie dat beide dioden in de buis wel behoorlijk onder de maat moesten zijn.. Ben toen maar een oude vriend-met-buizen-zolder gaan bezoeken die mij wist te vertellen dat deze nieuwe Shuguang 5Z4P deed alsof 'ie al behoorlijk versleten was.. Hoewel die 't maar raar vond, vermoede hij een suffe fabricagefout ofzo.. Door deze 'symetrische slijtage' (en mijn gebrek aan ervaring met buizen) was ik gaan twijfelen aan 't ontwerp, maar ALLES wat we erna instaken deed de versterker beter functioneren dan 'ie ooit deed!

Na wat 'toonfietsen' en meten bleek de versterker best aardig linear te zijn, hoewel.. De 6SJ7 BLIJFT een 'Fender Champ' buis met een bruin karakter, geweldig voor symphonishe humbucker guitar-rock en oude Moog platen, laat dat nou net mijn ding zijn!

Iedereen bedankt voor alle hulp en suggesties.. :-) :-) :-) ..!!!


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum