Hulp gevr.: CORRECT afvlak-filter voor W.E. 274B? (Techniek Radio/TV)

door Piet Kralt @, Rotterdam, 07.07.2011, 09:56 (4691 dagen geleden) @ Rene_T
Bewerkt door Forumbeheer, 07.07.2011, 14:12

De 5Z4P en de 274B verschillen maar weinig van elkaar. Zo weinig dat ik geen merkbaar verschil verwacht als je de eerste door de tweede zou vervangen. Een 5U4 is riskanter. Die wil 3A gloeistroom en het is de vraag of de trafo daarop berekend is.

Je bent niet helemaal duidelijk over het bestaande afvlakfilter. Als dat een condensator ingang heeft, is 4uF de normale waarde. De maximale waarde zou inderdaad wel eens 8uF kunnen zijn. Groter lijkt me erg riskant.

Smoorspoelen voor 100Hz zijn zware dingen waarop bezuinigd zou kunnen worden. Ferrietkeren zijn hiervoor niet geschikt, je hebt ijzer nodig. De belangrijkste parameter is de maximale gelijkstrooom die er door kan. Bij een te grote stroom gaat de kern verzadigen en neemt de werking van de smoorspoel af. Als gevolg daarvan *kan* bij meer volume ook meer brom ontstaan. In de praktijk wordt die extra brom meestal door het hardere geluid gemaskeerd. Voordat je nu een zwaardere smoorspoel gaat aanschaffen, zou ik toch eerst een paar andere zaken onderzoeken.

Als de brom ook zonder ingangssignaal te horen is, *kan* die ook via de ingang binnenkomen. Probeer eens wat er gebeurt als je de ingang(en) kortsluit. Is de brom dan weg, dan ligt de oorzaak niet eens bij de voeding.

Een andere plaats waar brom vandaan kan komen, zijn de gloeidraden en de bijbehorende leidingen. Bij dit soort buizenschakelingen worden dan ook de gloeidraadleidingen getwist en zo ver mogelijk bij de signaalvoerende leidingen vandaan gehouden. Waar dat niet kan, zoals tussen gloeidraad en kathode van een buis, kan een klein lekje al brom veroorzaken. In zo'n geval zal het ene kanaal meestal harder brommen dan het andere. Door de buizen om te wisselen kun je de schuldige localiseren.

Het onderuit gaan van de bas bij toenemend volume wijst er op dat de voeding het niet bij kan sloffen. Lage tonen consumeren immers de meeste energie en doen dus het grootste beroep op de voeding. Zoals een nette buizenversterker betaamt, gaat hij niet aan het afkappen maar aan het afronden. De oorzaak hiervan ligt niet zozeer bij het afvlakfilter. Het is de gelijkrichter of de voedingstransformator maar waarschijnlijk beide.

Voor onderzoek naar de invloed van de gelijkrichter kun je beide diodes tijdelijk vervangen. Elk door een 1N4007 in serie met een 220R/5W weerstand. Als dat voldoende helpt, heb je alleen maar een zwaardere gelijkrichter nodig. Helpt het onvoldoende, dan kun je proberen of het uitschakelen van één van de kanalen (buizen er uit) het andere kanaal beter maakt. Zo niet dan ben je waarschijnlijk tegen de grenzen van je buizen opgelopen. Om dat te verhelpen, is een compleet redesign van de versterker nodig.

Pieter Kralt


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum