Hulp gevr.: CORRECT afvlak-filter voor W.E. 274B? (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 07.07.2011, 18:06 (4690 dagen geleden) @ Rene_T

Beste René,

het brom-probleem heeft niet te maken met de primaire afvlakking of met de gelijkrichtbuis. De reden dat ik dat denk is eenvoudig te begrijpen, de hoeveelheid brom is bij deze versterker kennelijk afhankelijk van de stand van de volumeregelaar. Zie je eigen tekst: "Een klein brommetje die goed hoorbaar is op minder dan de helft van het volume". Je moet deze fout dus zoeken in de voorversterker. Mogelijke oorzaken zijn onvoldoende afscherming, slechte lay-out van de bedrading en onvoldoende afvlakking van de voedingsspanning van de voorversterkerbuizen.

Dat de bas "onderuit" gaat bij een hoger volume ligt ook niet aan het afvlakfilter. Een eindtrap met 1 pentode staat per definitie in klasse A, het stroomverbruik is daarmee onafhankelijk van het geleverde vermogen. De oorzaak van dit probleem zit 'm meestal in een onvoldoende uitsturing van de eindtrap, je kan dit het beste controleren m.b.v een testsignaal en een oscilloscoop. Eventueel kan het ook liggen aan de gebruikte luidsprekers, maar ik veronderstel dat je deze mogelijkheid al hebt uitgesloten.

Om 10 Watt uitgangsvermogen te kunnen halen uit een enkele gu50 zendbuis in triodeschakeling heb je een plaatspanning nodig van minimaal 400 volt. De plaatstroom voor de eindbuizen is in dat geval 2x 100 mA, dus totaal 200 mA. De gelijkrichter moet dus circa 220 mA kunnen leveren bij 400 volt. Een 5Z4P zal hier goed kunnen voldoen, een 274B ook. Het voordeel van de Chinese 247B is dat deze een glasballon heeft in jaren '20 stijl, en dat past natuurlijk goed bij moderne versterkers zonder bovenkap (open bouwvorm).

Je kan er overigens niet klakkeloos van uitgaan dat een 20 Watt versterker ook werkelijk 20 Watt levert. Er zijn talloze manieren om het uitgangsvermogen te specificeren, en dit geldt in het bijzonder bij de z.g. high-end apparatuur.

Er kunnen bovendien praktische redenen zijn om het uitgangsvermogen wat te verminderen. Bij 10 Watt uitgangsvermogen (40 Watt plaatvermogen) is de verwachte levensduur van een gu50 circa 1750 uur. Voor normaal gebruik in een straaljager is dat ruim voldoende, maar in de huiskamer eigenlijk niet.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum