AN/ARC-552 - Variable IF Amplifier (Gezocht)

door onbekend, 15.05.2010, 13:41 (5104 dagen geleden) @ onbekend

... vervolg

Nu komt het lastigste stuk. Van de overige modulen heb ik geen afbeeldingen, ik zal proberen e.e.a. te illustreren met wat schetsjes die ik puur uit mijn herinnering heb gemaakt. Sommige details staan me nog helder voor ogen, op andere plaatsen blijft het bij een "ongeveer" impressie.

Voor mij was de Variable IF Amplifier een van de meest interessante modulen. Aan de buitenkant misschien nog niet zo erg interessant:
[image]
Dit is weer gezien aan de kant die tegen het chassis komt en voor de afstemming aan de tandwielplaat gekoppeld wordt. Hier zitten de twee koppelingen resp. voor de 1 MHz stappen (de bovenste koppeling) en de 100 kHz (de onderste). Verder weer de D-connector en de paspennen. Ook komen aan deze kant de coax kabeltjes eruit.De zijkanten en bovenkant zijn afgesloten met afschermkappen, behalve een gedeelte aan de bovenkant t.b.v. de afregeling.

Na verwijdering van de afschermkappen ziet het er dan ongeveer zo uit:
[image]
De unit is hoofdzakelijk opgebouwd uit het middenfrequent spoelenblok, gemonteerd tussen een voor en achterplaat en twee platen in het midden, waartussen de afstem"brug" op en neer kon bewegen. Aan deze kant gezien en de andere kant zaten montageplaten voor de sub-miniatuur buizen en andere componenten.

Het MF spoelenblok zag er ongeveer zo uit:
[image]
Het was verdeeld in een aantal compartimentjes (aangegeven door de stippellijntjes) bovenop zaten om en om de trimcondensatoren en de openingen van de spoeltjes, waarin de ferrietkerntjes van de "afstembrug" op en neer werden bewogen. Zodoende wordt de middenfrequent versterker inductief afgestemd.

De afstembrug zag er ongeveer als volgt uit:
[image]
Onderin afwisslend gaten om de trimmers te kunnen bereiken, en stelschroeven waar aan de ferrietkernen zaten, die in de spoelopeningen van het spoelenblok pasten.

Wat betreft het mechanisme van de afstemming kan ik me alleen de 1 MHz afstemming nog redelijk herinneren. Op de bovenste afstemas as zaten voor en achter curveschijfjes die tegen een klein lagertje op een staafje in de afstembrug liepen. De afstembrug werd m.b.v. trekveertjes naar beneden vastgehouden. Één rotatie van de afstemas deed de brug het afstembereik doorlopen.
[image]
Tenslotte nog een poging tot opengewerkte tekening om het geheel te tonen:
[image]

De omschakeling zenden / ontvangen weet ik niet meer zo precies, ook de aansluitingen naar de Oscillator Unit en de Fixed IF Amplifier niet meer.

Het was en aardige klus, (een hele kunst soms) om de unit zo af te regelen dat er over het hele bereik van 20.00 t/m 29.95 MHz een fraaie MF curve ontstond met mooie steile flanken en een mooie bovenkant met een niet al te diepe dip.

... wordt vervolgd

Gerard.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum