AN/ARC-552 - blokschema en foto's Variable IF Amplifier (Gezocht)

door onbekend, 02.02.2011, 14:37 (4841 dagen geleden) @ onbekend

Voordat ik enkele foto' van de Variable I.F. Amplifier van commentaar voorzie, eerst een blokschema waarmee de werking verduidelijkt wordt. Omdat ik geen helder blokschema van deze versterker heb gevonden in de documentatie, heb ik er zelf maar een gemaakt.

Het blokschema:
[image]

De 20.00 - 29.95 Mhz versterker wordt voor zowel zenden als ontvangen wordt gebruikt. Het signaal uit de oscillator unit komt direct van de mengbuis, en bevat dus nog alle frequentiekomponenten van de beide oscillatoren, mengproducten, harmonischen etc. , vandaar dat het eerst door een afstembaar filter en versterker gaat (21.85 - 31.75 Mhz) voordat signaal naar de ontvanger en zender mixers gaat. Bij ontvangst komt het inkomende signaal van de mengtrap uit de main-receiver, en gaat de 20.00 - 29.95 Mhz versterker in. Vervolgens naar de ontvang mengtrap en zo naar de Fixed I.F. unit. (1.80 of 1.85 Mhz) Bij zenden gaan de beide Rx / Tx schakelaars om. Het signaal uit de oscillator unit wordt gemengd met een 1.80 of 1.85 Mhz signaal dat in de Var IF unit opgewekt
wordt, en vervolgens gefilterd en versterkt in de 20.00 - 29.95 Mhz versterker. De uitgang is dan naar de zender preamplifier geschakeld, waar het daar weer gemengd wordt met het Spectrum Generator signaal. De variable bandfilters zitten allemaal in het spoelenblok, de hele zaak wordt tegelijk (inductief) afgestemd met het afstemmechaniek. Zie ook mijn vorige berichten over de Var IF en het algemene mengschema.

Nu een paar foto's van de Var.I.F. versterker zonder de kappen.

[image]

Op de eerste foto zie je onderaan het spoelenblok; helemaal linksonder een van de trimmers. Daar zie je ook de twee kristallen (1.80 en 1.85 Mhz) waarmee de synthese van het zendersignaal begint. De omschakeling van de kristallen wordt met het relais links boven gedaan (RL 32 G1) en naast de kristallen zit de dubbeltriode waarvan de ene helft de oscillator en de andere helft als mengbuis is geschakeld. Bovenaan zit het coax relais dat het ingangssignaal voor het 20.00-29.95 Mhz gedeelte omschakelt. Aan deze kant zit ook de versterkerbuis van de 21.85 - 31.75 Mhz versterker. Het coax kabeltje rechtsboven is voor het ontvanger ingangssignaal.

[image]

De tweede foto toont de andere kant. Hier zie je weer een relais, dit schakelt de uitgang van de 20.00-29.95 Mhz versterker. Hier is een coax relais kennelijk niet nodig. Rechts van het relais zie je de versterker buisjes voor het 20.00-29.95 Mhz gedeelte, onder het relais de ontvanger mengbuis. Linksonder zie je drie coax kabeltjes, van boven naar beneden: naar fixed IF unit, naar transmit preamp, van oscillator unit.

[image]

Nu een blik van bovenaf in het afstemmechanisme. Te zien zijn de trekveren waarmee de afstembrug tegen de curveschijfjes gedrukt wordt. Onderin zie je om en om de trimmers en de schroefjes van de ferrietkenen.

Ten slotte een blik in de plek van het main chassis waar de Var I.F. versterker z'n plaats vindt.

[image]

Links van de opening de oscillator unnit, rechts de fixed IF unit, dus alles netjes bij elkaar.

Het was een genoegen om deze module te beschrijven, met dank aan Koos voor de foto's.

Gegroet,

Gerard.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum