AN/ARC-552 - Power Supply - Intercom Amplifier (Gezocht)

door onbekend, 15.06.2010, 11:40 (5319 dagen geleden) @ onbekend

... vervolg

De Power Supply Unit van de ARC-552 werd gevoed door het 115V 400Hz 3-fasen wisselstroom systeem van de F104-G. Hier volgt weer een schetsje hoe het er ongeveer uitzag:
[image]
Transformatoren, afvlakspoel en elco's bovenop. Onder het hoge deel van het montagebakje bevond zich een printed circuit, waarop zich (jaja!) de halfgeleider diodes bevonden voor het gelijkrichten naar de benodigde hoogspanning voor de buizen. Tevens nog enkele andere componenten, zoals de nodige weerstanden, elco's en ontkoppelcondensatoren.

Even een kleine anekdote over deze unit. Op een gegeven dag kreeg ik een aantal van deze units voor controle aangeboden. Meestal waren dat kleine series van zo'n 10 stuks. Het dekseltje waarmee de unit werd afgesloten werd pas na goedkeuring aangebracht. In de testopstelling werd de unit met de printkant naar boven op tafel geplaatst, dan kon je makkelijk bij de componenten om te meten als er iets niet in orde was. De eerste unit passeerde de controle en meting vlekkeloos. Echter toen ik de voedingsspanning voor de tweede unit inschakelde klonk er een geweldige knal en vlogen de snippers me om de oren. Ik schrok me het @#* . Een elco op de print was ontploft! Kan gebeuren nietwaar. De unit terzijde gezet om te laten repareren. Derde Power Supply aangesloten op de testopstelling. Weer een knal. Weer een elco ontploft. Wat bleek? Er was een nieuwe monteur aangesteld die keurig geleerd had te solderen naar professionele maatstaven. Maar men was vergeten de brave borst te vertellen dat elco's een polariteit kennen, en dus maar in één orientatie in de print geplaatst kunnen worden. Tja, dan wil het wel knallen. De rest van de serie bevatte ook nog de nodige verkeerd-om gemonteerde elco's. Die konden dus gerepareerd worden zonder schoonmaak acties. Daarna is het niet meer voorgekomen.

Intercom Amplifier

Met de intercom versterker moet ik even een klein vloekje in de buizen kerk laten horen: het ding bevatte transistoren! De eigenlijke versterker werd volgens mij niet door Van der Heem gemaakt. Dat was een ingeschuimd blok, de transistors waren aan de buitenzijde in voetjes geprikt en met klemmetjes vastgezet. Verder bestond de unit alleen uit een bakje waarin het versterkerblokje aangesloten (via z'n eigen connector) en vastgeschoefd werd, om zodoende mechanisch en elektrisch in het chassis te passen. En dan nog het schetsje:
[image]
In deze positie gezien bevonden de connector en de geleidepennen zich aan de onderzijde. Deze unit was minder diep dan alle andere. Op de plaats waar hij op het chassis gemonteerd werd bevond zich aan de andere kant de ventilator van het koelsysteem.

Wordt vervolgd...

Gerard.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum