Geschiedenis UHF Radiozend-ontvanger AN/ARC-552 (Gezocht)

door onbekend, 07.06.2011, 11:57 (4716 dagen geleden) @ Ger Fust

In een van de eerste reacties in deze thread werd er door Koos Bouwknegt een afbeelding geplaatst die van een ARC-552 zou zijn. Gezien de afbeelding van de Starfighter set die Ger Fust had geplaatst, lijkt het haast onmogelijk dat dit hetzelfde apparaat is. Even ter vergelijking:

[image]

Links het foto'tje uit het Van der Heem personeelsblad, en rechts de foto van Koos. Nogal een verschil, nietwaar? Het heeft wat speurwerk gekost om dit raadsel op te lossen. De uiteindelijke sleutel lag weer in Rhenen.

Om te beginnen: in het nummer van 19 oktober 1961 van Flight International stond het volgende bericht:

UHF for the Super Starfighter
The first of 250 UHF emergency transceivers for the CF-104 was delivered by Collins Radio Co of Canada eleven days early. The unit weighs 9.4 lb and provides five-watt transmitter power for communication on two channels in case of failure of the main power supply or main radio. The latter is the ARC-552A, made by Collins in 1,750 and 3,500 channel versions for all F-104Gs, CF104s and F-104Js.

Het belangrijkste voor ons stond als het ware terloops vermeld in het laatste zinnetje, de opmerking over de ARC-552A, gebouwd voor o.a. de F104G. Deze versies van de Starfighter waren door Lockheed ontwikkeld uit de oorspronkelijke U.S. F104, die als dag-onderscheppingsjager ontworpen was. De Canadese (CF104), en de Europese (aanvankelijk alleen Duitse F-104G) Starfighters waren versterkte versies om als all-weather multi-role toestellen te dienen. De hele elektronica werd daarbij ook herzien en uitgebreid. Vooral i.v.m.navigatie, noodzakelijk voor bommenwerper- en all-weather missies. De F104-J voor Japan werd hiervan ook afgeleid, maar had weer geen aanvalsfunctie, omdat dit indertijd aan de Japanners niet was toegestaan. Opvallend is dat ik in dit bericht als een van de zeer weinige de aanduiding ARC-552A (met de A toevoeging) heb gevonden. Deze aanduiding ARC-552A wordt ook op een Japanse site over de F104-J gegeven. Zie: http://lockheedf-104.web.infoseek.co.jp/densikikigazou.htm

In het nummer van 20 september 1957 van Flight International stond het volgende bericht:

Big U.H.F Radio order
An order for airborne U.H.F communication radios worth no less than $8.3m has been placed by the R.C.A.F. with Collins Radio Company of Canada, Ltd. The equipment involved is the AN/ARC-552, which is a direct Canadian adaptation of the American Collins AN/ARC-52.

Verder vermeldt het bericht dat de RCAF overgaat van VHF naar UHF communicatie, vandaar de grote order, en een korte samenvatting van de specificatie. Een essentiele opmerking in dit bericht is ook:

ARC-52 en ARC-552 are completely interchangeable for installation purposes.

Dit is in overeenstemming met de afspraken tussen de Amerikanen en Canadezen over de aanduidingen van in Canada gebouwde, oorspronkelijk Amerikaanse apparatuur. Zie: http://www.jproc.ca/rrp/an_nom.html

Dus, als we een ARC-52 vinden, dan is dit in feite eenzelfde set als de ARC-552. Wat blijkt: surprise-surprise! In Rhenen is een ARC-52 aanwezig! Deze is met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid afkomstig uit een P2V7-B Lockheed Neptune van de Marine Luchtvaart Dienst.

De foto die Koos eerst gaf, was er een uit een manual (foto van een copie van een copie of zoiets), de remote control staat op de set. Een paar betere foto's, waarvan de onderste de situatie in de Canberra bommenwerper laten zien.

[image]
Inderdaad zo'n gebruikelijke zwarte bak;

En dan nu een foto van het inwendige de ARC-52:

[image]

Er is niet veel fantasie voor nodig om te zien dat dit in principe dezelfde zend/ontvanger is als die van de Starfighter.

[image]

Bekijken we de tandwielkant van de ARC-52 en de Starfighter ARC-552, dan zien we het volgende:

[image]

Het is onmiskenbaar hetzelfde basisontwerp. Bij nadere beschouwing van de originele foto's blijken zelfs de connectornummers van de overeenkomstige modulen op het chassis dezelfde te zijn.
Op de bodemplaat van de Var-IF zijn ook de schemanummers van de componenten dezelfde.

Deze UHF zend/ontvanger had het Collins typenummer 618W. Deze set is in een aantal versies/varianten gebouwd, minstens zes, gezien een vermelding op een site van handboeken van militaire apparatuur: 618W-1/1B/2/2B/3/3B . zie: http://www.surplussales.com/Manuals/man_col2.html Het is mij nog steeds niet duidelijk geworden welke aanduiding nu precies voor welke versie werd gebruikt. Maar het verder uitdiepen van deze kwestie begint buiten de scope van deze thread te raken.

Samenvattend kan ik concluderen dat:

1) De`ARC-52 was een ontwerp van Collins USA
2) Deze set is door Collins Canada verder ontwikkeld, nu onder aanduiding ARC-552 (o.m. voor Canberra, Sea King helicopter)
3) Collins Canada heeft de versie voor de CF104 Starfighter aangepast. (Andere voeding, intercom amp., andere kast en indeling)
4) Deze versie werd ook gebruikt voor de F104-G en F104-J

Ger, je oproep n.a.v. je foto'tje uit het VDH-tje heeft heel wat teweeg gebracht! En heel wat meer dan een kleurenfoto van het inwendige van het Van der Heem apparaat.

Hiermee besluit ik de serie over de ARC-552. Mocht er in de toekomst nog iets interessants boven water komen dan zal ik daarmee mee terugkomen.


Een groet aan alle belangstellenden,

Gerard van Zwieten.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum